OMHUNDEN.DK

Prægning af hvalpe

Hvalpe og motion

 

Hvalpe skal have meget lidt motion. De orker ikke at trave i for lang tid ad gangen.

Her er en tommelfinger-regel når det kommer til hvalpe og motion (tur m.m.).

Hvalpe skal have 1 lang gåtur dagligt og derudover har den selvfølgelig brug for sine korte tisseture.

Den lange daglige gåtur bør følge nedenstående.

    0-3 mrd. gammel hvalp behøver ingen motion, blot udforskning.

    3 mdr. gammel hvalp behøver bare 10-15 minutter MAX

    4 mdr. gammel hvalp behøver ca. 15-20 minutter

    5 mdr. gammel hvalp behøver ca. 20-25 minutter

Læg 5 minuter til for hver måned hvalpen vokser indtil du når en passende tid ift. racen.

 

Forsøg at holde motionsniveauet på 30 minuter fra 8-10 mdr. til den er 1½ år.

Vær opmærksom på at en 2 år gammel hund ikke behøver 2 timers motion. 1 time er som regel mere end rigeligt.

 

Hvalpe bør absolut ikke aktiveres ved jogging, cykling eller lignende. Sammenlign hvalpen med et lille barn. De orker ikke meget.

 

At cykle med sin hund bør ikke ske før hunden er fuldt udvokset, dvs. efter 2 års alderen og max 2 gange pr. uge.

 

Til gengæld skal hvalpen luftes kort når den har spist, sovet, leget og drukket, – for der er næsten gevinst hver gang. Når den skal ud for at tisse og lave, så er det vigtigt, at der ikke sker alt muligt omkring hvalpen, for det kan resultere i, at den helt glemmer, den skal tisse eller simpelthen ikke tør sætte sig.

Husk ikke at gå ind igen lige efter den er kommet af med noget; nogle hvalpe finder hurtigt ud af, at hvis de holder sig, så får de lov til at blive længere udenfor – og tisser først når de kommer ind.

 

 

Aktivering og socialisering af hvalpe

 

Aktivering og socialisering af hvalpe er meget vigtigt, men det er ligeså vigtigt at det forgår i et stille og roligt tempo. De første 14 dage man får hvalpen hjem, bør man ikke foretage sig noget specielt med den, der skal den have ro. For hurtig socialisering og for meget aktivering giver en stresset hund – akkurat som med små børn.

 

Miljøtræning og tilvænning til fremmede steder og lyde er som sagt vigtigt for at få en tryg hund. Lad hvalpen opleve mange forskellige ting, lugte, lyde, smage, mennesker, børn, trafik osv. Men gå forsigtigt frem. Giv den lov til at udforske og opleve. En god tommelfingerregel er at man maksimalt må foretage sig noget nyt med hvalpen hver 3.-4. dag, så planlæg de første måneder godt.

 

Hvalpe sover rigtig meget - og det er MEGET nødvendigt for at have en sund hvalp.

Lad den være i fred, når den lægger sig. Ingen bør forstyrre en sovende hvalp

 

Når din hvalp bliver overgearet og ikke hører efter, hvad du siger eller begynder at ’humpe’ på ting, så er det typiske tegn på stress – og så har den brug for ro og hvile. Lær at se hvornår din hvalp har fået nok og har brug for ro.

Er hvalpen så overtræt at den slet ikke kan finde ro, kan det nogle gange være en løsning at have den i kort snor, indtil den ligger sig og falder i søvn.

 

Har du en hvalp som har svært ved at ligge sig til at sove, bør du træne den til det.

En hvalp behøver hvile og det er ejerens ansvar at sikre sig, at hvalpen får den tiltrængte søvn. Når hvalpen er faldet i søvn, skal den have ro omkring sig.

 

Mad bør gives 3-4 gange dagligt og bør nedtrappes til 2-3. De 2-3 måltider kan holdes resten af livet. Hvalpen skal altid kunne få vand.

 

Varme/kulde kan være farligt for en hvalp. Pas på den ikke ligger i solen en varm sommerdag, og lad den ikke blive ude for længe ad gangen om vinteren.

 

Det er vigtigt at hvalpe har noget legetøj de kan tygge i. Der findes mange gode gumme-gymnastik bolde m.m. som hunde kan bruge til at lege med.

 

Hvalpe skal have lov til at møde andre hunde i alle aldre, vel og mærket høflige hunde som ikke er voldsomme overfor din hund. Til gengæld er det dig som er ansvarlig for at lære din hvalp høflig opførsel over for andre hunde, det gøres ved at holde din hund i snor.

Hvis den anden hund sender dæmpende signaler, eller hvis din hund bliver for voldsom mod den anden hund, bør de skilles ad. Samtidig skal din hund lære, at man ikke skal hilse på alt hvad man møder på sin vej, men at man afventer og aflæser om den anden hund i det hele taget har lyst til at hilse; det er meget uhøfligt at løbe lige op i hovedet på en anden hund og hilse.

 

Næselege, som at finde godbidder m.m. er utrolig god mental stimulering. Hunde har en fantastisk lugtesans, og jo før de begynder at bruge den konstruktivt, jo bedre bliver de. Lav evt. et pandekagespor som hunden kan følge. Gå langsomt frem, og start meget let. Senere kan man lære den at finde sit legetøj, sine ejere m.m.

 

At øve at gå i snor, tage kontakt til fremmede og sitte/dække på kommando kan man begynde at lære hvalpen. Vær dog obs. på at der ikke må være mere end 2 gentagelser, da det er hårdt på kroppen. Når en hund først kan en kommando, så er der ingen grund til at øve det igen og igen – nogle racer kan få problemer med ryg, lænd og ben, hvis de skal sitte og dække for meget.

 

Nærkontakt og ros er drivkraften bag en glad hvalp. Ros skal være stille og roligt – ikke nødvendigvis oppe i det helt høje toneleje – det kan stresse hunden unødvendigt og tager fokus fra det hunden skal lære. Hav en nusse-stund dagligt hvor hele hvalpen gennemgås og kæles med. Vær sikker på at du kan håndtere poter, ører, klør, tænder m.m. Jo før hunden vænner sig til berøring disse steder, jo roligere vil den være hos dyrlægen.

 

 

Hvalpekursus og Hvalpetræning

 

Hvalpekurser er til for primært at socialisere hvalpe. Det er vigtigt at hvalpen får en god oplevelse. Hvalpene møder nye venner i samme alder, og sammen udforsker de hinanden og nyt område. Det man lærer er at fange hundens opmærksomhed, når ejeren ønsker det, at gå i snor, komme når man kalder, men først og fremmest at få tillid til andre mennesker og hunde.

 

Hvalpe på sådanne kurser bør være 3 mdr. og ikke mere end 4.

 

De fleste hvalpekurser varer fra 1 time til 1½, hvilket er alt for lang tid for en så ung hvalp. Det kan godt være at det virker som penge ud af vinduet, men det er ok at gå før tid. En stresset og udkørt hvalp lærer ingenting, og hører ikke efter. Dvs. at blive den fulde tid, er hverken rart for hvalpen eller brugbart for ejeren.

 

Hvalpehold med kun 4-6 hvalpe på hvert hold er at foretrække, da du som ejer får meget mere ud af det og stressniveauet hos hundene mindskes. For mange hunde på et hold øger stressniveauet og når stressen stiger falder koncentrationsevnen.

 

Aktivering som dressur, agility, træning, m.m. er ikke for hvalpe. Lad hvalpe være hvalpe og lad dem nyde at vokse op. De fleste ting skal læres ind ved leg. Det vil hunden huske bedst, og det vil være en positiv hund, da minderne er gode.

 

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK