Hjerternes fest, jul, kager, gaver og julestads
Julen står for døren og vi pynter op, bager, tænder lys og pakker gaver ind. For Julen er hjerternes fest, hvor vi skruer helt op for hyggen.
Nede på gulvet står hunden og kigger op på os med stor undren. Ja, for søren er det nu der skal ske?! At lade hunden få lov til at tage del i forberedelser, oppyntning m.m. kan spare dig og familien og ikke mindst hunden for meget usikkerhed og ballade. Det gælder i øvrigt ikke kun ved jul og andre højtider. Generelt får mine hunde lov til at være med, hvis de ønsker det. At vade rundt i kufferten og vælte madvarer ud af indkøbsposerne er en normal ting for mine hunde.
Hos os får hundene altid lov til at være med i det hele. De får lov at snuse til pynten, snuse til indkøbsposerne og gaver, bide i papiret, rulle sig i sneen. Levende lys placeres altid uden for rækkevidde og porcelænsfigurer eller andet værdifuldt stilles også uden for snude og hale rækkevidde.
Når julekasserne tages frem stilles de på gulvet, og når pynten pakkes ud, er hundene med. Det er hyggeligt og sjovt at få lov til at se hvad der sker - OG man er ikke bange for det efterfølgende. Når vi bager i køkkenet er hundene som regel ikke med, men de ligger pænt ved døren og kigger og følger med i hvad der sker. Ofte bages der også lidt hundekiks eller godter, så de også føler det er jul.
Mange mennesker placerer deres juletræ i haven, inden de stiller ind op til den store aften. På denne måde kan hunden snuse til træet, inden det pyntes. Har du ikke mulighed for at stille det i haven, så lad hunden undersøge træet først, og lad det gerne stå uden pynt et døgns tid, så hunden ikke er så interesseret, når pynten hæges på. Lad de fine dyre kugler hænge øverst, undgå levende lys på træet, og hold pebernødder og andet stads væk fra træet. Der er ingen grund til at gøre det interessant for hunden!
Det er de færreste hunde der forstår hvad der sker, når vi pludselig skråler op og får omkring et juletræ. Langt de fleste hunde begynder at gø og traske hvileløst rundt.
De stresser simpelt hen fordi de ikke kan magte situationen. Hvis din hund reagerer på jeres dansen-om-træet, så lad evt. hunden være uden for eller i et andet rum mens det står på. Evt. kan man lade en fra familien være sammen med hunden, som kan berolige den imens.
Lad derefter hunden få lov til at stresse af, ryste sig, være tæt på jer efterfølgende. Hunden skal føle sig tryg og rolig igen.
Nytår og fyrværkeri
Mange hunde er angste for høje lyde, fyrværkeri og torden. Der er desværre en tendens til at angsten bliver værre og værre med årene og hundene bliver bange for flere og flere lyde i og uden for hjemmet.
Nogle hunde bliver bange for at blive luftet når det er mørkt. Og bor du i et område hvor der bliver fyret meget fyrværkeri af, kan det være en god ide at gå tur med hunden i de lyse timer.
Vi anbefaler at du er sammen med din hund nytårsaften og holder den indendøre i nærheden af dig selv.
Hvad kan du selv gøre nu og her ved dette års nytår?
Det er rigtig rigtig vigtigt, at du ikke lader dig påvirke af at din hund er nervøs, for gør du det, vil du blot forstærke den i dens nervøsitet. Så lad vær med at forsøge at trøste den eller giv angsten opmærksomhed. Det har den modsatte effekt.
Ignorer selv fyrværkeri og larm udefra.
Luft hunden i de lyser timer. Sørg også for aktivering eller træning ligger i dagstimerne.
Hold hunden i snor, så den ikke stikker af hvis den bliver skræmt (mange hunde løber hjemmefra i skræk og vender ikke hjem igen).
Rul ned og træk for, så lysglimt ikke er så tydelige.
Sæt roligt musik på, så lydene udefra ikke er så voldsomme.
Lad vær at holde kæmpe fest med mange mennesker.
LAD ALDRIG DIN HUND VÆRE ALENE HJEMME NYTÅRSAFTEN
Læs mere i denne brochure.
Nervemedicin til nytår og fyrværkeri
Nogle hundeejere tror desværre bare, at man kan stikke hunden en pille. Men nytårsmedicin er nervemedicin og hvis din hund får nytårsmedicin bør du være hos den under og efter indtagelse af medicin.
Tal med din dyrlæge om medicin er nødvendig for din hund, samt hvad de foreslår som bedste løsning. Vær forberedt på at du skal have en konsultation hos din dyrlæge.
Der findes heldigvis også en del kosttilskud m.v., kosttilskud bør købes hos dyrlægen, som kan vejlede i, hvad der er bedst for jer:
Zylkène: Kapsler med mælkeprotein som også findes i modersmælk til dyrebørn. Virker naturligt angst dæmpende. NB må ikke tages samtidig med nytårsmedicin! Kan bruges som langtidsbehandling.
AnxiCalm: Kosttilskud med tryptofan. Tryptofan findes naturligt i visse fødevarer og er med til at øge seritonin niveauet i hjernen (det stof som er med til at gøre os glade). Kan bruges til langtidsbehandling (ikke at forveksle med andet medicin der hedder AnxiCalm til mennesker).
Serene UM: Serene UM har eksisteret i mange år og indeholder mange forskellige urter og tryptofan (tidligere omtalt under AnxiCalm). Kan sænke stressniveauet hos hunde.
D.A.P (ADAPTIL): Dog Appeasing Pheromones. Består af en kopi af de feromoner en tæve udskiller, når hvalpene dier. Det virker naturligt beroligende. Fås som fordamper til stikkontakt, som halsbånd og som spray. Sprayen virker kun i 1-2 timer.
Intet medicin bør gives til hunden uden accept fra dyrlægen. Vær også opmærksom på at du ALDRIG må bruge dit eget medicin til hunde!
Forberedelse til næste nytår
Du kan kontakte en adfærdsbehandler
Der findes flere lyd cd’er, hvor du kan vænne din hund til forskellige lyde. Start til foråret!
Nogle hunde kan godt kende forskel på lyde udenfor og på cd.
Vælg en lyd cd, hvor der medfølger et træningsprogram. Det er meget vigtigt, at I følger træningsprogrammet og IKKE går for hurtigt frem.
Eksempler på lyd cd’er: Zylkène, Dyrenes Beskyttelse, Sounds Scary!
Hvalpe og hunde, der ikke er bange for lyde, kan med fordel tilvænnes høje lyde vha. lyd cd’er. Opdrættere bør tilvænne hvalpe lyde allerede når de dier, såfremt tæven og andre hunde i huset ikke er angste for lyde.
|