OMHUNDEN.DK

Årstidens indflydelse

Sommer og varme

Når solen skinner og vi har fri, opholder vi os oftest ude i det gode vejr det meste af dagen. I varmen er det vigtigt at vi får masser af vand og hvile.

Det samme gælder for vores bedste venner, hundene. Uden vand og ly bliver hundene hurtigt dehydrerede.

At efterlade sin hund i en varm bil kan få fatale følger, også selv om det kun er i forholdsvis kort tid. Temperaturen i en lukket bil stiger hurtigt til 80-90 grader.

Selv med nedrullede vinduer stiger temperaturen drastisk i bilen.

Man bør spørge sig selv, om hunden har bedre af at være hjemme end at komme med, hvis den skal opholde sig i en bil det meste af tiden.

Har man alligevel hunden med, er det vigtigt at sørge for at bilen konstant står i skygge, og man er derfor nødt til at flytte den efterhånden som solen rykker sig. Samtidig er man nødt til at lade et par vinduer være åbne så luften kan cirkulere. Lad altid en skål med vand stå ved hunden, og skift det løbende.

Hvis du opdager et dyr i nød, så henvend dig venligst til politiet eller Dyrenes Beskyttelse. 

Ring efter hjælp døgnet rundt på telefon nr. 1812. Det er vores ansvar at beskytte dyrene.

Selv når vi er hjemme, kan det være meget varmt for hunden og den vil virke rastløs.

Lad gerne badeværelsesdøren stå åben, så hunden kan ligge på de kolde fliser. Sørg for at der er skygge den kan ligge sig i i haven.

Hunde graver ofte i jorden om sommeren, for at få den kolde jord op. Det er mere behageligt at ligge i kold jord end i brændende varm jord. Hunden forsøger ikke at ødelægge dine blomster, men at gøre det behageligt for sig selv!

Sørg for at lufte hunden tidligt om formiddagen eller sent på eftermiddagen. Der er mange der går med hunden lige omkring middags tid - og der er det oftest alt for varmt for hunden. Sørg for at medbringe drikke vand, hvis I er ude længere end 20 minutter.

Gå gerne til stranden, hvor hunden kan dyppe poterne, eller en tur i skoven, hvor skygge og læ er let at finde.

Hunde mister nogen gange appetitten i varmen, ligesom vi selv gør. Det kan hjælpe at fodre dem lidt senere eller tidligere end normalt.

Husk altid at der skal være vand og skygge tilgængeligt for hunden!

Biler

Hunde har ikke svedkirtler og må således komme af med eventuel overskudsvarme ved at hyperventilere/halse. Derfor er de klassiske symptomer ligeledes halsen og savlen. Temperaturen stiger overraskende hurtigt i en bil, der er parkeret i sommervarmen (også selv om den er parkeret i skygge)!

Allerede ved kun en 13-14 grader vil der være omkring 20 grader i bilen. Ved længere ophold i bilen kan en hund blive for varm!

Skulle du se en hund, der er i akut nød, så ring til politiet. Tak!

Sådan er temperaturen i bilen:

Klokken

Varme udenfor

Vejrforhold

Varme inde i bilen

8.30

+ 14 C

Overskyet

+ 19 C

9.30

+ 18 C

Overskyet

+ 38 C

10.30

+ 20 C

Sol og skyer

+ 47 C

11.00

+ 20 C

Sol

+ 58 C

12.00

+ 23 C

Sol

+ 62 C

13.30

+ 22 C

Sol

+ 85 C

Halloween, Fastelavn

Halloween er lige om hjørnet, og uhyggen breder sig om os. Vi synes det er hyggeligt med højtider, hvor vi kan klæde os ud, skræmme hinanden og gøre noget ekstra ud af hverdag og leg med vores børn.

Hunde derimod ved ikke, hvad halloween og fastelavn er. De ser en masse skræmmende ansigter, dragter, figurer, som stormer imod dem med raske skridt, ringer på døren og laver underlige lyde.

Ved sådanne højtider er det en god ting, at have socialiseret sin hund til at ikke reagerer overfor skræmmende oplevelser.

Lad hunden snuse til dragt og udstyr på gulvet og lær din hund at hatte, solbriller, m.m. er ok og ikke udgør en trussel. Gå langsomt til værks og har du børn i huset eller i omegnen som skal klædes ud, så sørg for at hunden ikke bliver en del af herligheden.

Husk højtider er for VORES skyld, ikke for dyrene. Tag hensyn, og tænk over hvordan du kan skåne din hund igennem dage som er helt specielle.

Tænk specielt over græskar med skræmmende ansigter, brændende stearinlys, pynt der hænger omkring, den skræmmende modtagelse af børn der ringer på døren, udklædte mennesker man ikke kan aflæse kropssprog på, lyde, skrig m.m.

Højtider er enormt stressende for hunde, fordi de ikke forstår hvad der sker omkring dem. Sørg for at tage forbehold og lede din hund sikkert igennem disse tider.

Når vinteren kommer...

Når kulden sætter ind, begiver familier sig ud med brød til fugle og ænder. MEN... Vidste du, at vi gør dem en bjørnetjeneste ? !

Det er af god mening og fordi folk har ondt af de små dyr ude i frosten. Men fugle forbrænder mere energi på at jagte og fortærer de små brødkrummer end de får fra føden, og har derfor mindre energi til at holde sig varme.

Ønsker du at fodre fuglene igennem den hårde tid, så brug æbler, kerner, groft brød og især nødder. Der findes mange opskrifter på, hvordan du kan lave dit eget fugleguf af nødder og fedt - og her taler vi altså den HELT rigtige slags energiskabende slags føde.

Så drop det hvide brød - det er kun tomme kallorier - også for dyrene!

 

Væske

I den kolde tid af året - som i Danmark efterhånden kan vare et halv år, er der mange hunde der drikker mindre, end de egentlig har brug for.

Sørg for at give din hund væske - og hvis vandet ikke tiltrækker, så hæld lidt kødvæske eller bouillon i, som gør det smager af lidt ekstra.

Vand er en nødvendighed for at holde sig sund og rask og ikke mindst sørge for at kroppen og sanserne er i top.

Salt

Sørg også at passe på poterne i den kolde tid. Folk har for vane at overdrive med salt på vejene, og det svier i de små poter. Sørg for at tage ture hvor der er mindre salt - evt. skove og grus stier. Lad hunden gå i græs eller sne.

Sørg for at rense poterne efter en gåtur - hver gang! Og evt. smør noget vaseline eller helosan eller lignende på poterne. Jeg bruger selv Propolis creme.

Nogle vælger at erhverve sig sokker til hunden for at undgå salten i poterne.

Racekendskab

Har din hund underuld ?

Fælder din hund sin pels på mærkelige tidspunkter, som eks. vinter ?

Undersøg din hunderace. Hvor stammer den fra, hvordan har racen udviklet sig. Hvad er de brugt til, og ikke mindst hvad bruges de til i dag!

Viden er magt. Viden gør, at du bedre kan være der for din hund.

Frost og Kulde

Mange hunde elsker at lege i sneen, og deres energi stiger. Mange mennesker tror fejlagtigt at det er fordi de nyder kulden. Men ofte er det et spørgsmål om at energi skaber varme. Nogle racer trives bedst i vintervejr, andre bedst i varme. Selv tykpelsede racer kan fryse, så sørg for at holde øje med din hund.

Når temperaturen falder og blæsten begynder at tage til, skifter vi til vintertøj med hue, halstørklæde og vanter. Men mange tænker ikke over, at hunde også mærker temperaturskiftet og begynder at fryse.

Specielt de korthårede racer og små racer mærker vindens kulde. Næsten alle ældre hunde har gigt i en eller anden form, og den forværres i kulden.

I hjemmet skal man også være opmærksom på kolde gulve og stuer. Sørg for at hunden har tæpper og/eller senge at kunne putte sig i. Lad ikke hunden være ude alt for længe ad gangen uden ly og mulighed for varme.

Det samme gælder, hvis man efterlader hunden i bilen. Sørg for at der er tæpper og andet hunden kan putte sig i, også selvom du bare skal hente en mælk.

Bruger man sin hund til jagt eller andre hårde aktiviteter om vinteren, skal man sørge for at hunden før og efter arbejdet ikke sidder i en kold bil. Ligesom sportsfolk skal have varmet muskler og led op, skal hunde også varmes op inden aktivitet. Brug evt. også dækken til hunden. 

 

Vintertøj, dækkener, lygter

Mange dyrebutikker landet over sælger dækkener og tæpper til hunde. Og selvom man måske synes det er synd at give sin hund “tøj” på, skal man holde øje med om hunden fryser eller ej. Fryser den, er det synd ikke at dække den til. Tvært imod vil det gøre din hund mere sund og glad.

Nyrerne ligger yderligt og bliver derfor hurtigt kolde. Sørg for at finde et dækken der passer godt og ikke irriterer gang og bevægelse og som er regntæt.

Eksempeler på hundedækkener: Back on Track (med klinisk ler, øger blodcirkulationen) samt Masta hundedækken (producerer også dækkener til heste). Tag hunden med i butikken og prøv jer frem. 

I vinterens mørke kan det være sin sag at se hunden. Der findes hundelygter som let kan monteres på snor eller sele, så hunden kan spottes på lang afstand. Find en lygter som kan ses fra mange retninger. Spørg evt. hos din dyrlæge eller dyrebutik.

Der findes også refleks liner, seler, veste, halsbånd etc. som kan købes. Vi opfordrer også ejer til at have sikkerhedsudstyr på.

Tumblet vasketøj er dejligt varmt, og kan man ikke finde andre steder at putte, er vasketøjet jo altid en mulighed...

Hjerternes fest, jul, kager, gaver og julestads

Julen står for døren og vi pynter op, bager, tænder lys og pakker gaver ind. For Julen er hjerternes fest, hvor vi skruer helt op for hyggen.

Nede på gulvet står hunden og kigger op på os med stor undren. Ja, for søren er det nu der skal ske?! At lade hunden få lov til at tage del i forberedelser, oppyntning m.m. kan spare dig og familien og ikke mindst hunden for meget usikkerhed og ballade. Det gælder i øvrigt ikke kun ved jul og andre højtider. Generelt får mine hunde lov til at være med, hvis de ønsker det. At vade rundt i kufferten og vælte madvarer ud af indkøbsposerne er en normal ting for mine hunde.

Hos os får hundene altid lov til at være med i det hele. De får lov at snuse til pynten, snuse til indkøbsposerne og gaver, bide i papiret, rulle sig i sneen. Levende lys placeres altid uden for rækkevidde og porcelænsfigurer eller andet værdifuldt stilles også uden for snude og hale rækkevidde.

Når julekasserne tages frem stilles de på gulvet, og når pynten pakkes ud, er hundene med. Det er hyggeligt og sjovt at få lov til at se hvad der sker - OG man er ikke bange for det efterfølgende. Når vi bager i køkkenet er hundene som regel ikke med, men de ligger pænt ved døren og kigger og følger med i hvad der sker. Ofte bages der også lidt hundekiks eller godter, så de også føler det er jul.

Mange mennesker placerer deres juletræ i haven, inden de stiller ind op til den store aften. På denne måde kan hunden snuse til træet, inden det pyntes. Har du ikke mulighed for at stille det i haven, så lad hunden undersøge træet først, og lad det gerne stå uden pynt et døgns tid, så hunden ikke er så interesseret, når pynten hæges på. Lad de fine dyre kugler hænge øverst, undgå levende lys på træet, og hold pebernødder og andet stads væk fra træet. Der er ingen grund til at gøre det interessant for hunden!

Det er de færreste hunde der forstår hvad der sker, når vi pludselig skråler op og får omkring et juletræ. Langt de fleste hunde begynder at gø og traske hvileløst rundt.

De stresser simpelt hen fordi de ikke kan magte situationen. Hvis din hund reagerer på jeres dansen-om-træet, så lad evt. hunden være uden for eller i et andet rum mens det står på. Evt. kan man lade en fra familien være sammen med hunden, som kan berolige den imens.

Lad derefter hunden få lov til at stresse af, ryste sig, være tæt på jer efterfølgende. Hunden skal føle sig tryg og rolig igen.

 

Nytår og fyrværkeri

Mange hunde er angste for høje lyde, fyrværkeri og torden. Der er desværre en tendens til at angsten bliver værre og værre med årene og hundene bliver bange for flere og flere lyde i og uden for hjemmet.

Nogle hunde bliver bange for at blive luftet når det er mørkt. Og bor du i et område hvor der bliver fyret meget fyrværkeri af, kan det være en god ide at gå tur med hunden i de lyse timer.

Vi anbefaler at du er sammen med din hund nytårsaften og holder den indendøre i nærheden af dig selv.

 

Hvad kan du selv gøre nu og her ved dette års nytår?

Det er rigtig rigtig vigtigt, at du ikke lader dig påvirke af at din hund er nervøs, for gør du det, vil du blot forstærke den i dens nervøsitet. Så lad vær med at forsøge at trøste den eller giv angsten opmærksomhed. Det har den modsatte effekt.

Ignorer selv fyrværkeri og larm udefra.

Luft hunden i de lyser timer. Sørg også for aktivering eller træning ligger i dagstimerne.

Hold hunden i snor, så den ikke stikker af hvis den bliver skræmt (mange hunde løber hjemmefra i skræk og vender ikke hjem igen).

Rul ned og træk for, så lysglimt ikke er så tydelige.

Sæt roligt musik på, så lydene udefra ikke er så voldsomme.

Lad vær at holde kæmpe fest med mange mennesker.

LAD ALDRIG DIN HUND VÆRE ALENE HJEMME NYTÅRSAFTEN

Læs mere i denne brochure.

 

Nervemedicin til nytår og fyrværkeri

Nogle hundeejere tror desværre bare, at man kan stikke hunden en pille. Men nytårsmedicin er nervemedicin og hvis din hund får nytårsmedicin bør du være hos den under og efter indtagelse af medicin.

Tal med din dyrlæge om medicin er nødvendig for din hund, samt hvad de foreslår som bedste løsning. Vær forberedt på at du skal have en konsultation hos din dyrlæge.

Der findes heldigvis også en del kosttilskud m.v., kosttilskud bør købes hos dyrlægen, som kan vejlede i, hvad der er bedst for jer:

Zylkène: Kapsler med mælkeprotein som også findes i modersmælk til dyrebørn. Virker naturligt angst dæmpende. NB må ikke tages samtidig med nytårsmedicin! Kan bruges som langtidsbehandling.

AnxiCalm: Kosttilskud med tryptofan. Tryptofan findes naturligt i visse fødevarer og er med til at øge seritonin niveauet i hjernen (det stof som er med til at gøre os glade). Kan bruges til langtidsbehandling (ikke at forveksle med andet medicin der hedder AnxiCalm til mennesker).

Serene UM: Serene UM har eksisteret i mange år og indeholder mange forskellige urter og tryptofan (tidligere omtalt under AnxiCalm). Kan sænke stressniveauet hos hunde.

D.A.P (ADAPTIL): Dog Appeasing Pheromones. Består af en kopi af de feromoner en tæve udskiller, når hvalpene dier. Det virker naturligt beroligende. Fås som fordamper til stikkontakt, som halsbånd og som spray. Sprayen virker kun i 1-2 timer.

Intet medicin bør gives til hunden uden accept fra dyrlægen. Vær også opmærksom på at du ALDRIG må bruge dit eget medicin til hunde!

 

Forberedelse til næste nytår

Du kan kontakte en adfærdsbehandler

Der findes flere lyd cd’er, hvor du kan vænne din hund til forskellige lyde. Start til foråret!

Nogle hunde kan godt kende forskel på lyde udenfor og på cd.

Vælg en lyd cd, hvor der medfølger et træningsprogram. Det er meget vigtigt, at I følger træningsprogrammet og IKKE går for hurtigt frem.

Eksempler på lyd cd’er: Zylkène, Dyrenes Beskyttelse, Sounds Scary!

 

Hvalpe og hunde, der ikke er bange for lyde, kan med fordel tilvænnes høje lyde vha. lyd cd’er. Opdrættere bør tilvænne hvalpe lyde allerede når de dier, såfremt tæven og andre hunde i huset ikke er angste for lyde.

 

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK