OMHUNDEN.DK

Kastration af hunde

Fordele og ulemper…

 

Før i tiden mente man at kastration løste næsten alle ’adfærdsproblemer’ hos hanhunde.

Langt de fleste adfærdsproblemer løses ikke ved kastration. Til trods for det, bliver det i vid udstrækning stadig anbefalet at kastrere hunde.

 

Hvad mange ikke ved er, at kastration ved operation kan give andre problemer, end dem man har her og nu. Derfor bør man tænke det grundigt igennem, inden man vælger at kastrere sin hund. Er hunden først opereret, så kan det ikke gøres om igen.

 

I dag ved vi en del mere om hvilke effekter kastration kan have på hanhunde. Herunder nævnes nogle af de bivirkninger, som kan opstå efter kastration:

  • Kedelig pels
  • Overvægt
  • Aggression
  • Øget usikkerhed
  • Tisse og/eller lave indenfor
  • Adfærdsproblemer
  • Andre hunde kan opfatte den kastrerede hund anderledes med dertil følgende aggressivitet

I stedet så snak med en adfærdsbehandler om problemet, for at klarlægge om det kan løses på en anden måde end ved kastration.

 

Såfremt man er fast besluttet på at kastrere sin hund, kan det anbefales at kastrere sin hund kemisk. Dette gøres ved et enkelt stik i nakken hos dyrlægen med et middel, der hedder Suprelorin. Suprelorin nedsætter produktionen af det mandlige kønshormon testosteron i op til 6 måneder.

 

Har du en unghund, så læs afsnittet om kastration af unghunde inden du tager stilling til om din hund skal kastreres.

 

Behandlingen med Suprelorin har stort set samme effekt som kastration ved operation.

På den måde får du en pegepind på hvilken effekt kastration har på netop din hund.

    Er der ingen eller negativ effekt af behandlingen, så bør du ikke få kastreret din hund ved operation. I stedet bør du kontakte en adfærdsbehandler, som kan hjælpe med problemet.

     

    Er der positiv effekt af behandlingen, vil kastration ved operation med stor sandsynlighed have samme effekt som behandling med Suprelorin.

Det er vigtigt at bemærke at både kemisk kastration og kastration ved operation først virker optimalt ca. 4-8 uger efter behandling/operation.

 

Læs mere om Suprelorin.

 

 

Hvad sker der når hunden kastreres?

 

Når man kastrerer en hund kemisk eller ved operation, så sker der det at produktionen af testosteron stopper ca. 4-8 uger efter operationen/behandlingen.

 

 

Når produktionen af testosteron stopper har det følgende virkning på hunden

 

Hunden’s lugt ændrer sig, så andre hunde synes ikke den lugter af hanhund mere, men heller ikke som hunhund. Det kan bevirke at andre hunde (især hanhunde) kan begynde at behandle den kastrerede hanhund dårligt, og dette kan medføre at den kastrerede hanhund faktisk bliver aggressiv overfor andre hunde.

 

I kønshormonerne, særligt testosteron, ligger der en hvis portion af hunden selvsikkerhed. Den selvsikkerhed forsvinder ved kastration, så er din hund usikker på nogen måde, så risikerer man at den bliver mere usikker. Når en hund bliver usikker, så kan den begynde at tisse eller lave indenfor, knurre, gø mere, blive aggressiv og dermed farlig overfor sine omgivelser.

 

Hele hormonbalancen ændrer sig og derved ændrer også stofskiftet sig. Derfor kan hunden have lettere ved at blive overvægtig. Overvægtige hunde lever i snit to år mindre end hunde med normal vægt.

 

Pelsen kan også ændre sig og blive filtret og kedelig, dette gælder især de racer med lidt mere pels. Eks. Spaniels, Settere, Münsterlændere osv.

 

 

Kastration af unghunde

 

Er din hund overhovedet blevet voksen endnu?

Hunde under 1½-2 år er stadig unghunde og de vil have deres ’teenage-perioder’, hvor de kort sagt vil være umulige, akkurat ligesom teenagere er det.

 

I stedet for at gøre noget så drastisk som at kastrere hunden, så slå i stedet koldt vand i blodet, vær lidt mere overbærende over for din hund. Hold den væk fra træningen i et par måneder og giv den stabilitet i hverdagen, så går teenage-perioden oftest over af sig selv.

 

 

Kastration pga. strejfen eller fordi der er hunhunde i løbetid

 

Voksne hunde (store hunde over 1½ år, små hunde over 1 år), som ikke har nogen som helst adfærdsproblemer, men som strejfer når nabolagets hunhunde er i løbetid, kan kastreres med oftest gode resultater.

 

Hvis du har både hunhund og hanhund i huset og gerne vil undgå hvalpe, så foreligger der tre muligheder:

 

Man kan få lavet en operation “vasektomi”, hvor hanhunden får skåret sædlederne over og derved kan hanhunden ikke lave hvalpe.

 

Man kan også vælge at kastrere hanhunden (kemisk eller ved operation), forudsat den ikke har nogen adfærdsproblemer.

 

En tredje mulighed er at få steriliseret hunhunden.

 

Snak med din dyreklinik om hvilken løsning som er bedst i jeres situation.

 

 

Kastration af hyperaktive, dominante eller aggressive hunde

 

Næsten al aggression hos hunde bunder i usikkerhed, dårlige erfaringer med andre hunde, mennesker m.v. Det samme gælder også hos mennesker.

 

Dominans hos hunde er så godt som ikke-eksisterende, det er desværre endnu en misforståelse som er opstået for mange år siden. Og dominans mellem menneske og hund eksisterer slet ikke, fordi hunden opfatter ikke os som hunde.

 

Hunde som ikke kan finde ro på hundepladsen eller er voldsomme, aggressive eller vilde overfor andre hunde, skyldes oftest at de er teenagere, stressede, angste, nervøse eller lignende. De føler de skal holde øje med alting og kan derfor ikke finde ro. Og så er kastration IKKE løsningen. Hunden skal have ro og så skal du kontakte en adfærdsbehandler, som kan hjælpe med netop din hunds problemer.

 

 

Aggression, dominans, usikkerhed – årsag

 

Hvis du opfører dig ufornuftigt set med hundens øjne (altså ud fra hundens meget simple logik), så mister den respekten og tilliden til dig og opfatter dermed dig som ufornuftig og i værste fald upålidelig.

 

Såfremt den opfatter dig som ufornuftig eller upålidelig, så vil den begynde at blive ustabil overfor sine omgivelser og føle at den selv må tage ansvaret og passe på eksempelvis dens menneskefamilie.

 

Det er i de situationer vi desværre ofte opfatter hunden som dominant.

 

Her et eksempel; Du skælder hunden ud fordi den har taget en oksesteg som lå på bordet… Hunden kryber sammen – og du opfatter det som om hunden skammer sig og retfærdiggør derved din handling overfor hunden….

 

Set med hundens øjne: Der ligger noget dejlig mad, det spiser jeg. Den får skæld ud – så kryber den sammen, fordi det på hundesprog er et kraftigt dæmpende signal til at fortælle at nu er du for voldsom. Hunden forstår ikke at det bord som kødet ligger på kun er beregnet til mennesker og der må man ikke tage mad fra. I hundens verden tager man, hvad man har lyst til, hvis det er tilgængeligt, hvad enten det ligger på et bord, en skraldespand, i græsset osv.

 

Kort sagt har kastration fordele og ulemper, og desværre kan man ikke afgøre om effekten bliver positiv eller negativ på forhånd.

Men hvad vi ved er, at kastration vil ikke gøre din hund mindre frustreret, mindre usikker eller mindre agressiv.

Tænkt godt over hvilket valg der passer din hund bedst!

mail@omhunden.dk

Copyright © All rights reserved

OMHUNDEN.DK